23-05-2013 | Ref : 6 | 486411 |

Return

Administracyjne

 

  • Dla kandydatów pochodzących z unii europejskiej posiadających obywatelstwo kraju należącego do strefy SCHENGEN, należy być w posiadaniu ważnego dowodu osobistego lub paszport.
  • Dla kandydatów nienależących do strefy SCHENGEN, należy być koniecznie w posiadaniu jedynie paszportu
  • Żadne świadectwo szkolne ani dyplom nie są wymagane
  • Posiadać zdolność czytania i pisania w swoim języku ojczystym
  • Być w wieku powyżej lat 17 i pól nie więcej niż 39 i pól w dniu stawienia się w punkcie informacyjnym
  • Posiadać wszystkie dokumenty administracyjne, które mogą być potrzebne

(użyteczne)  np. : karta pobytu, fotokopia książeczki rodzinnej, akt ślubu, orzeczenie o rozwodzie, akt urodzenia itp.)

 

WAŻNE

Aby ułatwić sobie niektóre postępowania administracyjne dobrze jest być w posiadaniu następujących dokumentów :

 

Kandydat francuski

  • Całkowity odpis aktu urodzenia z datą wydania poniżej 6 miesięcy
  • Atestacja z JAPD ( zajęcia z przygotowania wojskowego)
  • ESS dla kandydatów, którzy służyli już w armii francuskiej

Kandydat obcokrajowiec

  • Całkowity odpis aktu urodzenia z datą wydania mniejszą niż 6 miesięcy (najlepiej wielojęzyczny)

 

KANDYDACI W WIEKU PONIŻEJ 18 LAT POWINNI DOSTARCZYĆ RÓWNIEŻ DODATKOWO :

  • « zgodę rodzicielską » napisaną i podpisaną odręcznie przez obojga rodziców lub przedstawicieli prawnych
  • « zgoda rodzicielska » musi być podpisana i potwierdzona za zgodność przez kompetentne władze ( przedstawiciel urzędu stanu cywilnego, policję, żandarmerię, ambasadę lub konsulat dla obcokrajowców)
  • Dostarczyć fotokopię dowodów tożsamości obojga rodziców (potwierdzone za zgodność z oryginałem przez kompetentne władze)
  • Jeżeli jeden lub oboje rodziców nie żyja, dostarczyć dokument potwierdzający fakt ( akt zgonu)
  • Dla nieletnich kandydatów obcokrajowców wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone przez francuskiego tłumacza przysięgłego
  • Jeżeli nieletni jest bez władzy prawnej rodziców musi dostarczyć dokument potwierdzający.

STREFA SCHENGEN ( na dzień 1 stycznia 2013) :

  • Niemcy-Austia-Belgia-Dania-Hiszpania-Estonia-Finlandia-Francja-Grecja-Wegry-Wlochy-Lotwa-Lichtensztain-Litwa-Luksemburg-Malta-Holandia-Polska-Portugalia-Czechy-Slowacja-Slowenia-Szwecja
  • Kraje wkrótce w strefie Schengen : Rumunia i Bułgaria. Posiadanie paszportu przez kandydatów z tych 2 krajów jest obowiązkowe.
  • Kraje stowarzyszone, których wystarczy prezentacja dowodu osobistego : Irlandia-Islandia-Norwegia-Anglia-Szwajcaria

Fizyczne

Medyczne


Contact

Képi blanc